Latvijā radīta jauna radiostaciju platforma – Radio.lv

Ekrānuzņēmums 2021-05-06 102816

2021. gadā, sagaidot un svinot Latvijas Neatkarības dienu, ir atklāta jauna Latvijas radiostaciju tiešsaistes platforma – Radio.lv.

Portālā apkopotas un dzirdamas visas Latvijas radiostacijas, kas dzirdamas FM viļņos vai internetā.

Daudzi ir dzirdējuši un zina populārākos radio – LR1, LR2, Skonto, SWH, EHR, Star FM, bet mums Latvijā ir arī daudzas reģionālās radiostacijas (Kuremes, Rietumu, Latgales), kas dzirdamas tikai nelielā daļā teritorijas. Vēl mazāk zināmas ir unikālās interneta radiostacijas, piemēram, Normunda Rutuļa veidotā “Norma” vai kādreizējā Saldus radio vadītā “Lustīgs radio” vai atšķirīgais “Merkurs”.

Tiešsaistes platformā – Radio.lv visas Latvijas radiostacijas var klausīties online vidē vienā vietā. Šeit nav nepieciešams reģistrēties, lejupielādēt aplikācijas vai veikt maksājumus. Vienkārši atver un klausies.

Kādēļ ir radīts Radio.lv?

Platformas mērķis un reizē arī uzdevums ir palielināt latviešu valodā radītā satura lietošanu sadzīvē un publiskajā telpā ne tikai Latvijā, bet arī pie tautiešiem ārzemēs.

Šobrīd, kad lielo ārvalstu mediju un sociālo tīklu platformu – Youtube, Facebook, Spotify, Itunes popularitāte un spiediens uz Latvijas informatīvo telpu pieaug, ir būtiski veidot un sniegt iespēju Latvijas iedzīvotājiem maksimāli ērti lietot un klausīties saturu dzimtajā valodā.

Lai arī kādas nacionālās valsts valodas aizsardzības politikas mēs arī neveidotu, viens no galvenajiem faktoriem, kas ilgtermiņā noteiks latviešu valodas lietošanu Latvijā un ārzemēs būs satura pieejamība un tā izmantošanas ērtums.

Kam ir paredzēts Radio.lv?

Portāls ir paredzēts visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas vēlas klausīties radio internetā latviešu valodā. Tajā pašā laikā apzinoties mūsu etnisko sastāvu šeit ir iespējams klausīties arī radiostacijas krievu valodā.

Trešā grupa ir Latvijas valsts piederīgie ārzemēs. Mēs visi zinām, ka ārpus mūsu zemes robežām šobrīd mīt vairāki simti tūkstoši iedzīvotāju. Anglija, Īrija, Vācija, Skandināvija pat ASV, Brazīlija un Austrālija – latvieši ir visur.

Daļā no šīm valstīm jau vēsturiski ir veidojušās lielas latviešu kopienas, bet citās emigrantu skaits būtiski ir pieaudzis tieši pēdējo 20  - 30 gadu laikā.

Emigrantiem ārzemēs saglabāt latviešu valodu un latviskās tradīcijas ir īpaši grūti. Ja viņi dzīvo izolēti no pārējiem latviešiem vai mitinās svešumā jau otrajā vai trešajā paaudzē, grūtības saglabāt latviešu valodu būtiski pieaug.

Latvijas online radio platforma – Radio.lv šajā kontekstā būs labs palīgs – padarot latviešu valodas klausīšanos ikdienā vienkāršāku un ērtāku.

Kāda veida saturs ir pieejams Radio.lv?

Raidījumi, muzikālie skaņdarbi, intervijas, izklaidējošas un informatīvas pārraides – katram no mums ir savas intereses un satura daudzveidība ir ļoti būtiska. Saturu veido Latvijas radiostacijas, bet Radio.lv nodrošina tā vieglāku pieejamību latviešiem visā pasaulē.

Izprotot mūsu valsts etnisko sastāvu un vēsturisko fonu, esam iekļāvuši platformā arī vietējās un dažas ārzemju radiostacijas, kas pārraida saturu krievu valodā. Krievvalodīgajiem tas dos iespēju klausītes ziņas un mūziku dzimtajā valodā vienlaikus iepazīstot arī Latvijas radiostaciju plašo klāstu un satura daudzveidību.

Tā kā visi radio šeit ir pieejami vienā vietā, katrs var izvēlēties sev atbilstošāko pārraidi vai ērti pārslēgties no vienas uz citu radiostaciju.

Izmēģiniet Radio.lv priekšrocības, klausoties visus Latvijas radio mājaslapā http://radio.lv 24 stundas diennaktī Latvijā un visā pasaulē.

   Ieteikt Twitter   Ieteikt Facebook