DAIĻLITERATŪRAS JAUNUMI JŪNIJS II

    Jaunākie izdevumi daiļliteratūrā

ORIĢINĀLLITERATŪRA

 

Lelde Kovaļova. Aizdomas

Latvijas Mediji, 2023

 

Adelīnas Meieres slepkavība šokēja visus mazpilsētas iedzīvotājus. Līdz šim drošajā apkārtnē slepkavību neviens pat neatminējās. Pagāja gads, un vainīgais netika notverts. Varbūt viņš bija kaimiņš, veikala pārdevējs vai kāds nejaušs garāmgājējs. Tomēr ar laiku viss noklusa, un Meieres slepkavība nozuda aizmirstības miglā. Līdz dienai, kad apritēja gads kopš notikušā, un es atskārtu, ka manī pamodušās aizdomas. Viss mans ķermenis to apzinājās. Pārliecība bija klātesoša manos kaulos un locītavās, pulsēja ikvienā ķermeņa šūnā. Jūs nenovēlētu šādas aizdomas pat savam ļaunākajam ienaidniekam. Romāns, kas liek mocīties aizdomās, kuras nepamet lasītāju līdz pat pēdējām lappusēm. Stāsts, kas aicina uzdot jautājumus par cilvēka un dzīvnieka lomu šajā pasaulē.

KATALOGĀ

 

Ilze Upīte. Fortūnas domino

Latvijas Mediji, 2023

 

Grēta nekad neko nav laimējusi loterijā, tādēļ, ieraugot sešzīmju ciparu nejaušības dēļ nopirktā biļetē, vispirms laimestam nenotic. Mazliet vēlāk sāk pragmatiski rēķināt, ko viņa vēlas ar šo naudu izdarīt. Tikmēr mīļā jaunākā māšele Odrija skaidri zina: par daļu naudas Grēta varētu viņai nopirkt sapņu auto! Arī citiem radiniekiem un draugiem ir plāni, kā Grētas laimests varētu atvieglot viņu dzīvi. Un tad Grētu pārsteidz vēl viens likteņa pavērsiens…

KATALOGĀ

 

Linda Nemiera. Svēto laiks

Zvaigzne ABC, 2023

 

Žannas veiksmīgā karjera un ērtā dzīve slēpj tumšu pagātnes noslēpumu, kas apdraud viņas nākotni. Bīstamā situācijā Žanna ir spiesta meklēt patvērumu jaunbūvētā Pierīgas ciematā meža vidū. Tomēr pakāpeniski atklājas, ka šinī cilvēku un Dieva aizmirstajā nostūrī viņa nebūt nav viena. Tagad Žannai jāglābj ne tikai sava dzīvība, bet arī dvēsele. Realitāte savijas ar murgiem, līdz vairs nav viņas spēkos atšķirt vienu no otra…

KATALOGĀ

 

Vineta Ivanovska. Šantāža ar nazi

Ezerrozes grāmatas, 2023

 

Dārta Kļaviņa, balzama rūpnīcas direktore, laimīgi precējusies ar izskatīgo aktieri Igoru. Abu ģimenē aug dēls. Dzīve rit mierīgi, bez īpašiem sarežģījumiem. Līdz kādā tumšā pavasara vakarā Dārtai uzbrūk nezināms svešinieks, kurš, pieliekot aso naža asmeni pie sievietes maigā kakla, pavēl viņai izpildīt visas viņa prasības. Ja Dārta nepaklausīs, tad… Dārtas dzīvība ir apdraudēta. Tālākie notikumi, šķiet, vairs nav Dārtas izvēle. Viņa spiesta pilnībā pakļauties šantāžista vēlmēm un iegribām. Kas ir šis svešinieks? Cik tālu un dziļi tīsies viņa šantāžas tīkls? Kāds ir uzbrucēja mērķis? Kādas jūtas pārņem Dārtu? Naids, riebums, bezspēcība… Varbūt šīm sākotnēji negatīvajām izjūtām lemts pāraugt kaislē un neprātīgā mīlestībā? Cik grūtu un smagu iekšējo cīņu ar sevi un savām jūtām Dārtai nāksies izcīnīt? 

KATALOGĀ

 

Ēriks Kūlis. Raksti IV. Apvāršņi

Jumava, 2023

 

Šajā sējumā ietilpst pāris jaunības dienu stāsti, autoram joprojām tikpat aicinoši kā apvārsnis, kuru vēloties aizsniegt jāiet garām vienmēr šalcošajiem kup­lajiem sudrabvītoliem, ņemot līdz kādas meitenes sudrabainos smieklus un draugus, lai arī tie dzīvo nepareizu dzīvi; ietilpst arī lappuses par dēkaiņiem un par cil­vēkiem, kas ieradušies Latvijā, jo te apvāršņi pagaidām ir mierīgi…

KATALOGĀ

 

Aleksandrs Pelēcis. Pelēkā barona memuāri

Aleksandra Pelēča lasītava, 2023

Teksts bez datējuma 2005. gadā uziets Aleksandra atstātajos dokumentos. Tas ir stāsts par dzīvības neatslābstošo spēku un ilgām pēc dzimtenes, kas neapšaubāmi piemita Sibīrijas izsūtījumu izturējušiem un pārdzīvojušiem ļaudīm. Par stāsta galveno varoni Aleksandrs izvēlējies ukraiņu tautības likteņa biedra uzdāvināto kaķēnu, ko nosaucis ukraiņu rakstnieka Nikolaja Gogoļa (1809 – 1852) noveles “Tarass Buļba” varoņa vārdā, šo vārdu latviskojot – Tarass Kartupelis. Izdevums papildināts ar Aleksandra studiju gadu draugam dzejniekam Jūlijam Celmiņam (1912 – 1989) no Sibīrijas sūtītām un īsi aprakstītām fotogrāfijām.

 KATALOGĀ

 

 

Svens Kuzmins. Skaistums un nemiers. Kārlis Skalbe

Dienas Grāmata, 2023

 

“Revolūcija ir ne tikai spējš pagrieziens, apvērsums, bet arī periodiska atkārtošanās. Vienus tā nomet no augstumiem, citus tajos uzsviež, un ne vienmēr droši zināms, kuri būs laimīgāki. No romantiskā laikmeta, kas spoguļojas pats savā skaistumā, tā atstāj gruvešus un lauskas. Un tikai retajam tā pārtop par iekšēju revolūciju, padarot par to, kas viņš ir, un ļaujot nest skaistumu tālāk. Svens Kuzmins izstāsta mums stāstu par šādu cilvēku — latviešu rakstnieku Kārli Skalbi.” Vents Zvaigzne

KATALOGĀ

 

Paulis Grēniņš. U-guns ziedi

Aleksandra Pelēča lasītava, 2022

 

Neordināras situācijas rada jaunas idejas, tās – atklājumus. Pazīstamā rakstu pētnieka, kolekcionāra un dzejnieka Paula Grēniņa grāmatā apkopoti dzejoļi un negaidīti pavērsieni autora personīgās rakstu kolekcijas pētījumos. Atsevišķās dažādu žanru nodaļas saista kopēja strāva – vairāk vai mazāk, tomēr kaut kas līdzīgs ekstrādzērieniem, kurus vērts nogaršot, lai dzīves buķeti kopumā redzētu pilnīgāk…

KATALOGĀ

 

Ēriks Hānbergs. Tintis Tinte un kaķa aprūpētājs dakteris Sīgrens Brics

Latvijas Mediji, 2023

 

Kad sāku dzīvot pilsētā, savos uzskatos biju tik lauciniecisks, ka nevarēju iedomāties mājkustoņus mītam dzīvoklī, taču manu atturību saļodzīja pēkšņums – man piedāvā atradeni. Kādu brīsniņu apcerēju – kā būtu, ja būtu. Un teicu jāvārdu. Uzrašanos un ierašanos nosvinējām kā pieklājas. Un sākām divatni. Ar vēl vārdā nenosauktu melnīti, kura pakakli rotāja balts taurentiņš. Veseli lasījuši!

KATALOGĀ

TULKOTĀ DAIĻLITERATŪRA

 

Niklass Nats o Dāgs. 1795

Zvaigzne ABC, 2023

 

Tuvojas barona Reiterholma slikti pārvaldītā aizbildņa režīma gals, tāpēc jo dedzīgāka kļūst vēlme notvert tos, kuri ir sazvērējušies pret šo režīmu. Līdz Reiterholma ļaužu ausīm ir nonākusi ziņa par kādu vēstuli, kurā minēti sazvērnieku vārdi. Tiek uzskatīts, ka šī vēstule atrodas pie Annas Stīnas Knapas, no pārmācības nama izbēgušās meitenes. Tiho Setons ir nogājis pagrīdē. Viņa pastrādātie noziegumi ir nākuši gaismā, viņš ir neaizsargāts un tiek meklēts. Setona vienīgā cerība ir miera noslēgšana ar ordeņa brālību, no kuras viņš ir izraidīts. Lai atgūtu ordeņa brāļu labvēlību, Setons piedāvā sarīkot izrādi, kas šokēs un aizraus pat visizvēlīgākos. Pilsētā starp tiltiem klīst zilsvārcis Mikels Kardells – bez vienas rokas un pamatīgi apdedzis.

 

 KATALOGĀ

 

Teilore Dženkinsa Rīda. Evelīnas Hugo septiņi vīri

Zvaigzne ABC, 2023

 

Evelīna Hugo – Holivudas filmu leģenda – beidzot ir gatava atklāt patiesību par savu glamūrīgo un skandāliem apvīto dzīvi. Kad viņa šim darbam izvēlas mazpazīstamu žurnālisti Moniku Grāntu, neviens nav vairāk pārsteigts par Moniku pašu. Kāpēc viņa? Un kāpēc tagad? Monika ir šķīrusies, un arī viņas profesionālā dzīve nekādi nesokas. Tāpēc viņa izmanto šo izdevību kā atspēriena soli karjeras augšupejai. Ieaicināta Evelīnas smalkajā dzīvoklī, Monika kā apburta klausās slavenās aktrises stāstā par dzīvi Losandželosā – no pagājušā gadsimta 60. līdz 80. gadiem – un, protams, par viņas septiņiem vīriem… 

KATALOGĀ

 

Kamilla Grebe. Ēnu mednieks

Zvaigzne ABC, 2023

 

Stokholma, 1944. gads. Klāras kvartālā tiek atrasta nežēlīgi nogalināta sieviete, taču policistiem neizdodas atrast slepkavu. Daudzus gadus vēlāk kādā klusā Stokholmas priekšpilsētā notiek neticami līdzīgs noziegums. Un pavisam drīz – vēl viens. Vai pēc gadiem ilgas slēpšanās būtu atgriezies tas pats varmāka? Vai arī kāds ir atdarinājis sen pastrādāto slepkavību? Gadu gaitā šo noziegumu izmeklēšanā iesaistītajām policistēm nākas ne vien pieredzēt vairāku jaunu sieviešu nāvi, bet arī cīnīties par savu vietu profesionālajā sfērā, kurā allaž dominējuši vīrieši.

KATALOGĀ

 

Maikls Ledvidžs. Meitene seifā

Kontinents, 2023

 

Ir vasara Ņujorkā – Feija Vokere ir gatava to baudīt. Viņai ir izdevība stažēties Volstrītā un viņa ir sastapusi savu mūža mīlestību. Pateicoties talantam darbā ar cipariem un neierobežotām morāles normām, Feja ir tikpat kā garantējusi sev vietu vienā no prestižākajām bankām Volstrītā. Bet kamēr viņa gaida kāroto piedāvājumu un līguma parakstīšanu, kāda nodevība satricina Feijas plānus un visu dzīvi. Taču Fejai galvā ir jauns plāns. Tāds, kurā viss tiek rēķināts uz sekundēm ar Šveices pulksteņa precizitāti, un kurā vajadzīgi dzelzs nervi un desmit miljoni dolāru skaidrā naudā.

KATALOGĀ

 

Roberts Galbraits. Piķamelnā sirds

Zvaigzne ABC, 2023

 

Kad detektīvbirojā ierodas satrauktā, izspūrusī Edija Ledvela un vēlas runāt ar privātdetektīvi Robinu Ellakotu, Robina netiek gudra, kā risināt šo situāciju. Edija ir viena no populārās animācijas filmas “Piķamelnā sirds” autorēm, un viņu neatlaidīgi vajā kāds noslēpumains tīmekļa lietotājs ar niku “Anomija”. Edija izmisīgi vēlas noskaidrot, kas Anomija ir īstenībā. Robina atbild, ka viņas detektīvaģentūra šeit nevarēs palīdzēt, un dažas dienas vairs nedomā par šo starpgadījumu, līdz izlasa šokējošo ziņu, ka Edija ir noslepkavota Haigeitas kapsētā – vietā, kur risinās “Piķamelnās sirds” darbība. Robina un viņas kolēģis Kormorans Straiks sāk izmeklēšanu, lai noskaidrotu Anomijas patieso identitāti.

KATALOGĀ

 

Talija Hiberta. Sāc dzīvot, Hloja Brauna!

Latvijas Mediji, 2023

 

Hloja Brauna ir noslēgta datoru speciāliste, kas strādā no mājām un rimti vada savu ikdienu. Sastopoties ar nāves briesmām, viņa saprot – kaut kas jāmaina un jāsāk dzīvot pilnu krūti. Lai padarītu dzīvi interesantāku un jēgpilnāku, viņa sastāda darāmo lietu sarakstu. Tomēr īstenot iedomāto, kā izrādās, nemaz nav tik vienkārši, un, kad visam pa vidu vēl uzrodas izskatīgais kaimiņš, kļūst skaidrs, ka Hloja piemirsusi būtisku punktu – iespēju iemīlēties!

KATALOGĀ

DZEJA

 

Ceļa putekļos

Ezerrozes grāmatas, 2023

 KATALOGĀ

 

Malda Porniece. Domu pieturas

Autora izdevums, 2023

KATALOGĀ

 

 

Es esmu

Ezerrozes grāmatas, 2023

KATALOGĀ

 

 

Ina Anševica. Tava

Domu pērles, 2022

KATALOGĀ

 

Ina Anševica, Edijs Rozentāls. Vārdi Tev un man

Ezerrozes grāmatas, 2023

KATALOGĀ

 

 

DAIĻLITERATŪRA ANGĻU VALODĀ

 

 

Walter Scott. Ivanhoe

Penguin Books Ltd., 1994

 

Banished from England for seeking to marry against his father’s wishes, Ivanhoe joins Richard the Lion Heart on a crusade in the Holy Land. On his return, his passionate desire is to be reunited with the beautiful but forbidden lady Rowena, but he soon finds himself playing a more dangerous game as he is drawn into a bitter power struggle.

KATALOGĀ

 

Mia Sheridan. Archer’s Voice

Forever, 2018

 

I wanted to lose myself in the small town of Pelion, Maine. To forget everything I had left behind. The sound of rain. The blood. The coldness of a gun against my skin. For six months, each breath has been a reminder that I survived — and my dad didn’t. I’m almost safe again. But the moment I meet Archer Hale, my entire world tilts on its axis…and never rights itself again. Until I trespass into his strange, silent, and isolated world, Archer communicates with no one. Yet in his whiskey-colored eyes, something intangible happens between us. There’s so much more to him than just his beauty, his presence, or the ways his hands communicate with me. On me. But this town is mired in secrets and betrayals, and Archer is the explosive center of it all. So much passion. And so much hurt. But it’s only in Archer’s silence that we might just find what we need to heal…and live.

KATALOGĀ

 

Julie Caplin. The Little Teashop in Tokyo

One More Chapter, 2020

 

Grab your passport and escape to a land of dazzling skyscrapers, steaming bowls of comforting noodles, and a page-turning love story that will make you swoon! For travel blogger Fiona, Japan has always been top of her bucket list so when she wins an all-expenses paid trip, it looks like her dreams are coming true. Until she arrives in vibrant, bustling Tokyo and comes face-to-face with the man who broke her heart ten years ago, gorgeous photographer Gabe.

KATALOGĀ

 

Nita Prose. The Maid

HarperCollinsPublishers, 2023

 

Molly Gray is not like everyone else. She struggles with social skills and misreads the intentions of others. Her gran used to interpret the world for her, codifying it into simple rules that Molly could live by. Since Gran died a few months ago, twenty-five-year-old Molly has been navigating life’s complexities all by herself. No matter—she throws herself with gusto into her work as a hotel maid. Her unique character, along with her obsessive love of cleaning and proper etiquette, make her an ideal fit for the job. She delights in donning her crisp uniform each morning, stocking her cart with miniature soaps and bottles, and returning guest rooms at the Regency Grand Hotel to a state of perfection.

KATALOGĀ

DZEJA ANGĻU VALODĀ

 

Geoffrey Chaucer. The Canterbury Tales

Penguin Books, 1996

KATALOGĀ

 

 

   Ieteikt Twitter   Ieteikt Facebook