NOZARU LITERATŪRAS JAUNUMI JŪNIJS II

Jaunākie izdevumi nozaru literatūrā

PSIHOLOĢIJA

 

Anita Dumbrauska. Mums ir dvīņi!

Autora izdevums, 2022

 

Uz zinātnisko teoriju un dvīņu audzināšanas izpētes pamata tika radīta monogrāfija “Mums ir dvīņi!”, kurā ir mērķtiecīgas dvīņu attīstības sekmēšanas padomi gan vecākiem, gan skolotājiem, gan interesentiem, kurus saista šī dvīņu tēma. Grāmatā ir sniegti dvīņu audzināšanas bioloģiskie, psiholoģiskie un pedagoģiskie teorētiskie pamati un to mijsakarības ar dvīņu audzināšanas/pašaudzināšanas praksi ģimenē un skolā.

KATALOGĀ

 

Monta Vilumsone. Becoming a Human Again

Autora izdevums, 2021

 

The most adventurous inner guide book. I was told, “You’re a dreamer with all your grand ideas, come back to earth.”; I am here doing just that. But I just right after achieving my dreams. Becoming a human again serves as a vessel to take you on the journey through 50+ countries where Monta Vilumsone spent the last 12 years in the search of herself. From the outer world of tropical beaches and life of luxury to her innermost caves of doubts, low self-worth you will travel to discover the true essence of yourself and remember how to be a human again – a creator beyond the wildest dreams, a watcher of life’s beauty and joyful experiencer of my own reality. So, sit back, relax, and read on.

KATALOGĀ

SOCIOLOĢIJA

 

Atmiņas institūcijas un medijpratība

LU Akadēmiskais apgāds, 2023

 

Izdevums, kurā apkopoti 2022. gada 5. aprīlī LU Sociālo zinātņu fakultātē notikušās diskusijas “Medijpratība un atmiņas institūcijas” materiāli, adresēts galvenokārt atmiņas institūciju krājumu lietotājiem, tostarp studentiem un skolēniem. Bukletā aplūkotas vairākas mūsdienu atmiņu institūciju darbības sfēras aktualitātes un izaicinājumi: digitalizācija, medijpratība, krīzes ietekme. Brošūrā tiek piedāvāts vairāku izdevumā izmantoto jēdzienu skaidrojums, kā arī ir sniegti Latvijas atmiņas institūciju darba labās prakses piemēri.

KATALOGĀ

 

Latvijas mediju ekoloģija 2020. gada pandēmijas krīzē

LU Akadēmiskais apgāds, 2023

 

Grāmata piedāvā pētījumu par Latvijas mediju ekoloģiju Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzes situācijā. Tā pamatā mediju ekosistēmas teorētiskās pieejas, kas ļauj raksturot medijus kā vidi – gan kā veselumu, gan kā tās elementu kopstruktūru un to savstarpējās attiecības. Grāmatā iekļauti pētījumi par mediju un sociālo tīklu informatīvo lomu, ekonomiku, medijpratību, reklāmu, digitālajām tehnoloģijām, reģionālajiem medijiem, sabiedrības noskaņojuma vadīšanu, ētiku, privātās telpas publiskajām performancēm, mājdzīvnieku mediatizāciju un daudziem citiem mediju darbības aspektiem Covid-19 pandēmijas radītajā krīzē. Atsevišķa nodaļa veltīta mediju darbības ārkārtas situācijās vēsturiskajai pieredzei. Grāmata veltīta pāragri mūžībā aizgājušā Komunikācijas studiju nodaļas mācībspēka Rolanda Tjarves piemiņai.

KATALOGĀ

 

Edmunds Apsalons. Konstruktīvā komunikācija

Zvaigzne ABC, 2023

 

Vai mums maz ir kopēja izpratne par to, kā veidot dialogu – kā šī specifiskā valodspēle būtu pareizi spēlējama – un kādiem noteikumiem būtu jānosaka sarunas norise? Šajā grāmatā autors apkopojis savas pārdomas par konstruktīva dialoga iespējamības nepieciešamajiem nosacījumiem, cenšoties atbildēt uz jautājumu – kas mums ir jāņem vērā, lai saruna izdotos?

KATALOGĀ

ORATORMĀKSLA

 

Zane Daudziņa. Runā droši. Pārliecinoša uzstāšanās jebkuras publikas priekšā

Zvaigzne ABC, 2023

 

“Runā droši”, ja tev jāuzstājas publikas priekšā. “Runā droši”, ja skolā jādeklamē dzejolis, darbā jāprezentē projekts, jālasa referāts, zūmā jāvada seminārs. “Runā droši” – profesionāls rīks, ar kura palīdzību jebkuru uzstāšanos padarīt neaizmirstamu vai vismaz paciešamu. “Tā kā pati esmu pārvarējusi neskaitāmus šķēršļus un grūtības, lai runātu droši, dalos pieredzē un zināšanās, kas var palīdzēt arī citiem”, saka Zane Daudziņa. Šīs grāmatas īpašais piedāvājums – videoieraksti, kuros autore demonstrē grāmatā ieteiktos praktiskos vingrinājumus.

KATALOGĀ

APĢĒRBS

 

Katrai tautai savs tērps

Seto Instituut, 2019

 

Mūsdienu globalizētajā pasaulē ļaudis arvien vairāk novērtē kultūru atšķirības. Tautastērps ir tā kultūru identitātes daļa, kas pamanāma visvieglāk. Šajā grāmatā ir sniegts īss pārskats par četru ļoti savdabīgu etnisko grupu – suitu, lībiešu, kā arī Igaunijā dzīvojošo setu un kihniešu – tautastērpiem un to nēsāšanas tradīcijām.

KATALOGĀ

VALODNIECĪBA

 

Anders Olsson. Mer svenska 

Utbildningsstadens förlag, 2020

 

Mer svenska är en bok för nybörjar- och mellannivå med texter, grammatik, övningar och ordlistor. Den passar för nivå A1, A2 och B1. Den andra omarbetade upplagan är utökad med bland annat ett stort antal nya dialoger, mer fakta och fler övningar.

KATALOGĀ

KARA LIETAS

 

Jānis Slaidiņš. No Krimas līdz Marinkai

Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, 2022

 

Ukrainas konflikta īsto vēsturi, tāpat kā Otrā pasaules kara īsto vēsturi diez vai tik drīz uzrakstīs. Daudz būs noklusēts, daudz būs aizmirsts, bet galvenais ir un paliks – ukraiņu brīvprātīgie, karavīri un vienkāršie Ukrainas iedzīvotāji savu valsti ir nosargājuši un ierakstījuši savu vārdu pasaules kara vēstures lappusēs. Tas ir tautas spēks, un, kamēr tauta būs stipra un vienota, tā varēs stāties pretim pat tādam spēcīgam militārajam agresoram kā Krievija. Mācīsimies no Ukrainas, analizēsim, secināsim un būsim stipri savā vienotībā un Tēvzemes mīlestībā.

KATALOGĀ

ASTRONOMIJA

 

Juris Žagars, Linda Gulbe, Kārlis Zālīte. Satelītattēlu interpretācija

RTU Izdevniecība, 2023

 

Grāmatas saturs veidots, balstoties uz autoru vairāk kā 10 gadu pieredzi, pasniedzot dažādus satelītattēlu apstrādes aspektiem veltītus kursus. Izdevums atspoguļo straujo kosmosa tehnoloģiju attīstību, kuras rezultātus sekmīgi izmantot var tikai ļoti izglītoti speciālisti. Viņu apmācībai un sagatavošanai ir nepieciešami resursi, t.sk. kvalitatīvas mācību grāmatas un tehniskie līdzekļi.

KATALOGĀ

ROKDARBI

 

Дарiя Петречко. Вишиванi скарби. Центральна Бойкiвщина

Ярина, 2017

 

Усі схеми візерунків друкуються вперше. Основою цього альбому є світлини вишитого одягу бойків. Альбом рекомендовано для тих, хто прагне відтворити, примножити та зберегти надбання наших предків, любить і цінує красу унікальної української, зокрема бойківської вишивки, а також для етнологів, краєзнавців і всіх, хто цікавиться історією та культурою Бойківського краю. Книга написана двома мовами українською та польською.  У книзі 94 сторінки і на кожній на вас чекає багатство наших предків.

KATALOGĀ

MEDICĪNA

 

Inese Mihailova. Autoantivielas un autoimūnas slimības

Medicīnas apgāds, 2023

 

Autoimūno slimību izplatība pieaug visā pasaulē. To saista ar apkārtējās vides faktoru ietekmi uz cilvēka organismu. Autoimūnas slimības ir viens no imūnpatoloģijas veidiem līdzās imūndeficītam, alerģijai un audzējiem. Autoantivielu izmeklēšana, kam pievērsta galvenā uzmanība šajā grāmatā, ir ļoti svarīga autoimūnu slimību diagnostikā. Tās tiek atklātas tikai daļai pacientu ar noteiktu autoimūnu slimību.

KATALOGĀ

 

Dina Līgotne. Iedvesmas grāmata ceļā uz veselību. Vēzis uzveicams ar sulu kūri

Ezerrozes grāmatas, 2023

 

Grāmata veidota kā iedvesmas avots ceļā uz pilnīgu atveseļošanos saslimušajiem un aicinājums apzinātākai un vērīgākai attieksmei pret savu ķermeni veselajiem. Ko darīt, ja konstatēta nopietnā diagnoze – vēzis? Grāmatā atspoguļota detalizēta sulu kūres veikšanas gaita, ņemot vērā tās radītāja un citu autoru pieredzi. Apkopoti arī dažādu autoru skatījumi par slimību rašanās iemesliem un iespējamajiem risinājumiem. Grāmata Tev pavērs jaunu skatījumu uz dzīvi, jaunas iespējas!

KATALOGĀ

 

Sūzana Perija. Kontrole pār augstu asinsspiedienu

Liegra, 2022

 

S. Perijas grāmata sniedz pozitīvu vēstījumu, ka gandrīz ikviens var pazemināt savu asinsspiedienu, un tajā atrodamie ieteikumi dod iespēju to izdarīt. Izlasot šo grāmatu, jūs iegūsiet nepieciešamās zināšanas asinsspiediena rādītāju ātrai un efektīvai pazemināšanai. Pats svarīgākais ir tas, ka grāmata mudina un motivē rīkoties jau tūlīt.

KATALOGĀ

 

Andrew Blann, Rebekka Heitmar. A Guide to COVID-19 for Health Care Professionals

Cambridge Scholars Publishing, 2022

 

No-one can deny the whirlwind of the COVID-19 pandemic, which has revolutionised so much of our professional and personal world. The general media has, of course, been at the forefront of disseminating information, but many in the clinical and scientific sphere regard many of their messages as unhelpful, incorrect and (in the worse cases) scare-mongering. Although many books are available on this topic, none have provided an objective and thoroughly scientific approach to the subject. This book provides that measured and rational explanation of the pandemic and its effects, based on hard published clinical research.

KATALOGĀ

UZŅĒMUMU PĀRVALDĪBA

 

Amy C. Edmondson. The fearless organization

John Wiley & Sonsc: 2019

 

The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth offers practical guidance for teams and organizations who are serious about success in the modern economy. With so much riding on innovation, creativity, and spark, it is essential to attract and retain quality talent—but what good does this talent do if no one is able to speak their mind? The traditional culture of “fitting in” and “going along” spells doom in the knowledge economy. 

KATALOGĀ

PILSĒTBŪVNIECĪBA

 

Jānis Lejnieks. Rīgas nākotnes vēsture

Zinātne, 2023

 

Grāmata ir stāsts par vakardienas idejām, šodienas projektiem un vīzijām rītdienai, par galvaspilsētas cīņu ar valsti par resursu sadali un abu pušu mainīgajām attiecībām ar privāto sektoru daudzu gadu garumā. Neīstenotās ieceres, nerealizēti projekti, nākotnes vīzijas iegulst arhīvos un pārtop par vēsturi. Autors, kā pilsētplānotājs un arhitekts, atklāj arī kolēģus, politiķus un darījumu cilvēkus, kas ir iniciējuši vai apturējuši Rīgas nākotnes projektus.

KATALOGĀ

APDROŠINĀŠANA

 

Uģis Ieviņš. Apdrošināšanas pamati

LU Akadēmiskais apgāds, 2023

 

Grāmata sniedz padziļinātu ieskatu apdrošināšanas pasaulē, skaidrojot tās mērķus, veidus un priekšrocības, ko apdrošināšana piedāvā. Neatkarīgi no tā, vai iegādājaties apdrošināšanu tikai savām vajadzībām, savam uzņēmumam vai vienkārši vēlaties uzzināt vairāk par šo tēmu, grāmatā pieejams visaptverošs apdrošināšanas aktuālo jautājumu apskats – no likumdošanas pamatiem līdz terminoloģijai, kas lasītājiem palīdzēs ar lielāku pārliecību un izpratni orientēties apdrošināšanas vidē. Grāmata ir izstrādāta, lai ļautu lasītājiem pieņemt lēmumus, kas atbilst viņu apdrošināšanas vajadzībām, un nodrošinās, ka viņi ir pienācīgi aizsargāti, vienlaikus izvairoties no kļūdām. Šis ir grāmatas otrais, papildinātais izdevums, kurā izmaiņas ir tapušas, sekojot likumdošanas izmaiņām kopš pirmā izdevuma izdošanas 2017. gadā.

KATALOGĀ

SVĒTKI

 

Jānis Vigups, Aivars Zveja. Līgo svētki Latvijā

SIA “Līgo svētki”, 2023

 

Grāmatā apkopotas vēsturiskas liecības par Līgo svētkiem laika periodā no Latvijas valsts dibināšanas līdz mūsdienām, kā arī ietverts atsevišķu autoru skatījums par svētku vēsturi, tradīcijām un to norisi. Grāmata ir veltījums svinētākajiem svētkiem Latvijā un gada īsākajai naktij.

KATALOGĀ

MĀKSLA

 

Indriķis Zeberiņš. Kuldīga. Kurzeme

Kuldīgas novada dome, 2020

 

“Pirmais solis ir sperts, lai plašāk un būtiskāk aktualizētu mākslinieka Indriķa Zeberiņa atstāto mantojumu”, tā grāmatas “Indriķis Zeberiņš. Kuldīga. Kurzeme” ievadā raksta mākslas vēsturniece Ingrīda Burāne. No Kuldīgas novada Snēpeles pagasta nākušais mākslinieks Latvijas mākslas vēsturē savu vārdu ierakstījis uz visiem laikiem. Tās ir viņa ilustrācijas grāmatām, karikatūras, arī lauku dzīves atainojums. Šī ir otrā grāmata, kas ir iznākusi sērijā “Kuldīga. Kurzeme”. Veidot šādu grāmatu sēriju rosināja Latvijas simtgades rīkotāju aicinājums novados meklēt izcilas kultūras personības, kuru ieguldījums bijis nozīmīgs Latvijas attīstībā.

KATALOGĀ

KERAMIKAS MĀKSLA

 

Lauma Lancmane, Valda Vilīte. Rundāles pils krāsnis

Rundāles pils muzejs, 2023

 

Unikāla visas Eiropas mērogā – tā par grāmatu, kurā aprakstītas Rundāles pils krāsnis, saka tās autori. Viņiem izdevies atrast vēsturiskus dokumentus, kas liecina, kā Vīnes un Pēterburgas podnieki strādāja, lai darbnīcā Vircavā radītu zili baltos krāšņu podiņus. Uz tiem gleznoti gan cilvēki un ainavas, gan reāli un mītiski zvēri un putni. Tagad grāmatas fotogrāfijās krāsnis skatāmas tuvplānā. Un reizē tā ir skaista dāvana Rundāles pils dzimšanas dienā.

KATALOGĀ

   Ieteikt Twitter   Ieteikt Facebook