DAIĻLITERATŪRAS JAUNUMI AUGUSTS II

    Jaunākie izdevumi daiļliteratūrā

ORIĢINĀLLITERATŪRA

 

 

 

 

Ilze Aizsila. Kārdinošs pavērsiens

Zvaigzne ABC, 2023

 

Kaisles dzirkstele katru no mums var pārsteigt visnegaidītākajos brīžos (pusdienas pārtraukumā, attālinātā sanāksmē, ceļā). Arī fiziskās labsajūtas augstākās virsotnes var sasniegt neparedzētos apstākļos un vietās (laivā, siltumnīcā, purvā…). “Kārdinošs pavērsiens” piedāvā sešpadsmit eksotiskus attiecību stāstus, kuros intimitātei un erotikai atvēlēta īpaša loma. Uzmanību: šī stāstu krājuma lasīšana var ne tikai sasmīdināt, bet arī patīkami satraukt, tāpēc izvēlieties šim procesam piemērotu laiku! “Viegli, asprātīgi, erotiski… Ikdienā zināmas situācijas ievilina un kārdina. Arī lasītājs – vīrietis, kāri tverot katru vārdu, pats nepamana, kā sakrusto kājas!” Andris Bulis, aktieris.

KATALOGĀ

 

Jānis Joņevs. Pazudis

Neputns, 2023

 

Grāmatas “Pazudis” vizuālā vēstījuma pamatā ir uz ielas atrastu pazudušu dzīvnieku sludinājumi, kurus autors papildina ar kodolīgiem un uz māksliniecisku vispārinājumu tendētiem komentāriem. Autors pēta pilsētvidē izvietotos sludinājumus, kas vēsta par pazudušiem dzīvniekiem. Šie sludinājumi ir emocionāla un žanriski interesanta komunikācijas forma, kur atrodams gan aizkustinošais, gan jautrais, gan vēl daudz vairāk, ko autors arī cenšas atklāt. “Pazudis” ir ilustrēts stāsts par nesavtīgu mīlestību, par cilvēku attiecībām ar dzīvniekiem un pilsētvidi, kur privātais top publisks. Grāmata “Pazudis” ir neparasts un suģestējošs papildinājums latviešu konceptuālās literatūras tradīcijai.

KATALOGĀ

 

Kristīne Ulberga. Zem kupola

Dienas Grāmata, 2023

 

Šī grāmata izrēķinās ar priekšstatiem par laimīgo bērnību un traumu spēku. Romāns sākotnēji nežēlīgi, tomēr mērķtiecīgi un pacietīgi aizved līdz maigumam, kurš, gluži tāpat kā mīlestība, apklāj un panes visu.

KATALOGĀ

 

Danuta Butrima. Varžu princis

Latvijas Mediji, 2023

 

Dodoties uz labākās draudzenes kāzām, Karlīnai sanāk nepatīkams starpgadījums veikala stāvlaukumā. Ierodoties muižā, kur plānotas svinības un arī pirmskāzu ballīte, viņai tieši pie kājām nokrīt smaga vāze, bet tajā pašā vakarā bārā atklājas, ka vīrietis, ar kuru viņa sastrīdējusies par autovadīšanas niansēm, arī ir viens no kāzu viesiem. Un tas vēl ir tikai pats sākums dīvainākajām kāzām, kādas jelkad pieredzētas.

KATALOGĀ

 

Māris Ruperts. Dubultnieks

Ezerrozes grāmatas, 2023

 

Grāmata izklaidē lasītāju ar asu sižetu, kurš ir bagāts ne tikai ar piedzīvojumiem, romantiku un dažādām afērām, bet arī vedina uz filozofiskām pārdomām par dzīves jēgu, grūtību pārvarēšanu, mistiskiem notikumiem un pārbaudījumiem cilvēku dzīvē. Grāmatā aprakstīti arī daži maz zināmi fakti un hipotēzes par Zemes dzīļu patieso uzbūvi un vēsturi, kas tiek slēpta, jo ir daudziem pārāk neērta. Romānā aprakstītie notikumi risinās Latvijā un Kazahstānā.

KATALOGĀ

 

Inguna Segliņa. Tu vēlreiz mēģināt drīksti

Ezerrozes grāmatas, 2023

 

Cilvēki vienmēr gaida ideālus apstākļus, lai sāktu kaut ko darīt. Bet ir jāsaprot, ka ideāls laiks un situācija neeksistē. Ne no kurienes jums priekšā nenokritīs kaudze ar iespējām, lai varētu teikt: “Lūk, tas ir mans laiks!” Visa sākums ir tikai viens jūsu pirmais solis un sāpju stunda, kura dod spēku mūža garumā.

KATALOGĀ

TULKOTĀ DAIĻLITERATŪRA

 

Liva Konstantīna. Senatora sieva

Kontinents, 2023

 

Pēc traģiskas notikumu virknes, kas beigusies ar Vašingtonas sabiedrības dāmas Slounas Čeisas un senatora Vita Montgomerija dzīvesbiedru nāvi, viņi beidzot sāk atgūties. Baisais pārbaudījums abus satuvina, un viņi ir gatavi atkal būt laimīgi – jau kā pāris. Atgriezusies Baltā nama vakariņu un politiķu saviesīgo sarunu orbītā, nu jau kopā ar jauno vīru, Slouna sāk gatavoties gaidāmajai endoprotezēšanas operācijai, kas ir pēdējais atgādinājums par jaunībā diagnosticēto vilkēdi, ar kuru līdz šim nācies sadzīvot. Ņemot vērā laulāto saspringtos darba grafikus, abi nolemj pieņemt darbā aprūpētāju, kas sniegtu Slounai vajadzīgo atbalstu pēc operācijas. Un tā nu viņi tiek pie ideāli piemērotas kandidatūras Atēnas Karasas personā.

KATALOGĀ

 

Maikls Benets. Labāk nekā asinis

Jumava, 2023

 

Hana Vestermane ir neatlaidīga Māori izmeklētāja, kurai vienai jāaudzina meita un vienlaikus jātiek galā ar karjeras izaicinājumiem Oklendas centrālajā izmeklēšanas nodaļā. Kad noslēpumains videoieraksts aizved viņu uz nozieguma vietu, Hana tur atrod pakārta vīrieša līķi. Laikā, kad Hana un viņas komanda dzen pēdas noziedzniekam, atklājas vēl citi nāves gadījumi, kas izmeklētājai liek domāt, ka viņi meklē pirmo sērijveida slepkavu Jaunzēlandē.

KATALOGĀ

 

Sāra Stridsberja. Mīlestības gravitācija

Zvaigzne ABC, 2023

 

Kad Džimijs Dārlings nokļūst Bekomberjas psihiatriskajā slimnīcā, viņa meita Džekija sāk pavadīt tur aizvien vairāk laika. Un, kad māte aizceļo uz Melno jūru, slimnīca kļūst par visu meitenes pasauli. Atbildīgais ārsts Edvards Vintersons atšķiras no vairuma citu mediķu, jo naktīs ņem Džimu un dažus citus izredzētos pacientus līdzi uz savām ballītēm Lilljana laukumā. “Viena nakts ārpus slimnīcas atkal padara jūs par cilvēkiem.” Tur ir medicīnas māsa Ingera Fogela, kas dzīvo uz robežas starp kārtību un iznīcību, un Sabīna ar savām pērlēm un skumjām. Tur ir arī Pauls un mīlestība – patiesais vājprāts. “Mīlestības gravitācija” ir stāsts par sapni noturēt gaismā kādu, kurš nekad tā īsti nav vēlējies tur atrasties, stāsts par bailēm un ilgām krist. Sāras Stridsberjas reibinoši skaistajā romānā slimnīca pie Jūdarna meža ir reizē briesmīgs eņģelis un sena utopiska vēlme uzķert to, kurš krīt.

KATALOGĀ

 

Adele Pārksa. Tikai starp mums

Kontinents, 2023

 

Kailijas Gilingemas pazušana ir pievērsusi plašu sabiedrības uzmanību – kas gan ir noticis ar sievieti, kura dzīvoja dubultu dzīvi, būdama precēta ar diviem vīriem? Tiek pieņemts, ka viņa ir mirusi. Galvenie aizdomās turamie ir abi Kailijas vīri. Tomēr izmeklētājai Klementsai ir neizskaidrojama sajūta, ka viss ir sarežģītāk, nekā izskatās. Un vēl viņai ir cerība, ka šī Kailija – tik daudzu nosodītā un vienlaikus apbrīnotā – ir dzīva.

KATALOGĀ

 

Ēriks Emanuēls Šmits. Trīs sievietes spogulī

Aminori, 2023

 

Beļģu rakstnieka Ērika Emanuela Šmita romāns, kas stāsta par trim sievietēm, kuras dzīvo dažādos laikmetos un zemēs. Ar romāna trim galvenajām varonēm rakstnieks iepazīstina paralēli, un lasītājam pamazām rodas nojausma, ka šīs sievietes – Annu, Hannu un Anniju – saista kas vairāk par līdzīgiem vārdiem. Anna no 16. gadsimta Briges, Hanna no 20. gadsimta sākuma Vīnes un Annija no mūsdienu Losandželosas ir sava laikmeta savādnieces. Anna smeļas spēku Dievā, Hanna – zemapziņā, Annija – savas nezināšanas pieņemšanā. Viņas nekad nesatiekas reālajā dzīvē, tomēr iedvesmo viena otru, nonākot pie tādas vienotības pieredzes, kas sniedzas viņpus laikam un telpai.

KATALOGĀ

 

Arnalds Indridasons. Klusēšana

Mansards, 2023

 

Detektīvromāns “Klusēšana” parāda, kā, sabrūkot sociālajām vērtībām, rodas labvēlīgi apstākļi vardarbībai ģimenē. Reikjavīkas rajonā, Grāvarholtā, kādā jaunceltnē atrod cilvēka kaulus. Izmeklētājs Erlends un viņa komanda, šķetinot dažādas zīmes, nonāk uz pēdām baisiem noslēpumiem, 2. pasaules kara notikumiem, kuru sekas iesniedzas tagadnē. Atklājas dažādas vardarbības formas, par kurām sabiedrībā nav pieņemts runāt, arī apjausma par dzīvības trauslumu. Tikmēr Erlenda meita Eva Linda cīnās ar narkotiku atkarību un nonāk komā. Kāda sieviete atsauc saderināšanos un pazūd bez vēsts. Viņas ģimenē ir bijis traģisks notikums, kas paliek neizrunāts. Pamazām tiek iepazīts vēl kādas sievietes neapskaužamais liktenis, kura līdz ar bērniem cieš no vardarbības ģimenē un ir klusējusi pārāk ilgi. Viņa ilgi netiek saukta vārdā, bet izrādās, ka sievietes dzīve ir tieši saistīta ar atrastajiem kauliem…

KATALOGĀ

FOLKLORA

 

Māra Mellēna, Andrejs Svilāns. No saknēm uz galotnēm

Madris, 2023

 

Grāmata ieved mūs vairāk nekā 20 Latvijā populāru kokaugu pasaulē. Biologa, pieredzējušā dendrologa Andreja Svilāna aizrautīgais stāstījums par katra koka fizisko tēlu mijas ar folkloristes, filozofes Māras Mellēnas mitoloģiskajiem nostāstiem un folkloras materiāliem. Lasot šo grāmatu, cilvēks ierauga savu dzīvi no saknēm līdz galotnēm. Ozols, liepa, bērzs un citi – ikviena koka nozīme ir milzīga, ne velti daudzas pilsētas un pašvaldības koka attēlu iekļāvušas savos ģērboņos. Grāmata ir izzinoša, bagāta ar neparastiem faktiem, sniedz daudzpusīgu, noderīgu informāciju. Tā spēs ieinteresēt ikvienu – gan pieaugušos, gan bērnus, jo koki ir viena no dzīvības formām, bez kuras cilvēks nevarētu pastāvēt uz Zemes.

KATALOGĀ

DZEJA

 

Dzintra Žuravska. Man viena mūža nepietiek

Sol Vita, 2023

 

“Man viena mūža nepietiek,” saka autore savā dzejoļu krājumā. Tas aizšalc kā palu straumes, aizplūst kā upe uz jūru. Bet pamazām izdeg gan sveces, gan cilvēka mūžs.

KATALOGĀ

 

Elīna Žagare. Kailums. Dvēseles stāsti

Zvaigzne ABC, 2023

 

Grāmatā ietvertie dzejoļi caur autores uzdrīkstēšanos spilgti atklāj tās esības šķautnes, kuras parasti cenšamies piesegt un klusi nobēdzināt dvēseles dziļākajos nostūros. Taču šīs šķietamās ēnas puses ne tikai ienes mirdzumu grāmatas lappusēs, bet arī atbalsojas lasītāja dvēselē, labāk nekā jebkas cits parādot mūsu katra augšanas ceļu pretī savai cilvēciskajai un dvēseliskajai unikalitātei.

KATALOGĀ

DAIĻLITERATŪRA ANGĻU VALODĀ

 

Julia Quinn. Bridgerton. The Duke and I. 1

Piatkus, 2020

 

In the ballrooms and drawing rooms of Regency London, rules abound. From their earliest days, children of aristocrats learn how to address an earl and curtsey before a prince – while other dictates of the ton are unspoken yet universally understood. A proper duke should be imperious and aloof. A young, marriageable lady should be amiable… but not too amiable. Daphne Bridgerton has always failed at the latter. The fourth of eight siblings in her close-knit family, she has formed friendships with the most eligible young men in London. Everyone likes Daphne for her kindness and wit. But no one truly desires her. She is simply too deuced honest for that, too unwilling to play the romantic games that captivate gentlemen. Amiability is not a characteristic shared by Simon Basset, Duke of Hastings.

KATALOGĀ

 

Julia Quinn. Bridgerton. The Viscount Who Loved Men. 2

Piatkus, 2021

 

Anthony Bridgerton needs a wife. Having spent his twenties in a rakish pursuit of pleasure (whilst taking care to ensure the financial security of his mother and seven younger siblings and mother) he knows it’s high time he settled down and ensured the continuation of the Bridgerton line. Edwina Sheffield is considered the most beautiful debutante of the current season. She is also sweet, innocent and eminently biddable – Anthony is sure she’ll make a perfectly acceptable wife and vows to make her his. The only obstacle in his way is Edwina’s older sister, Kate. Kate is determined to do all she can to allow her sister the chance to marry for love rather than convenience. And the roguish viscount is beginning to think he may have met his match in Kate’s keen wit and sharp tongue. Until, that is, he makes the mistake of kissing her…

KATALOGĀ

 

Julia Quinn. Bridgerton. An Offer From A Gentleman. 3

Piatkus, 2021

 

Sophie Beckett never dreamed she’d be able to sneak into Lady Bridgerton’s famed masquerade ball – or that “Prince Charming” would be waiting there for her! Though the daughter of an earl, Sophie has been relegated to the role of servant by her disdainful stepmother. But now, spinning in the strong arms of the debonair and devastatingly handsome Benedict Bridgerton, she feels like royalty. Alas, she knows all enchantments must end when the clock strikes midnight. Ever since that magical night, a radiant vision in silver has blinded Benedict to the attractions of any other -except, perhaps, this alluring and oddly familiar beauty dressed in housemaid’s garb whom he feels compelled to rescue from a most disagreeable situation. He has sworn to find and wed his mystery miss, but this breathtaking maid makes him weak with wanting her. Yet, if he offers her his heart, will Benedict sacrifice his only chance for a fairy-tale love?

KATALOGĀ

 

Julia Quinn. Bridgerton. Romancing Mr Bridgerton. 4

Piatkus, 2021

 

Everyone knows that Colin Bridgerton is the most charming man in London. Penelope Featherington has secretly adored her best friend’s brother for…well, it feels like forever. After half a lifetime of watching Colin Bridgerton from afar, she thinks she knows everything about him, until she stumbles across his deepest secret…and fears she doesn’t know him at all. Colin Bridgerton is tired of being thought nothing but an empty-headed charmer, tired of everyone’s preoccupation with the notorious gossip columnist Lady Whistledown, who can’t seem to publish an edition without mentioning him in the first paragraph. But when Colin returns to London from a trip abroad he discovers nothing in his life is quite the same – especially Penelope Featherington! The girl haunting his dreams. But when he discovers that Penelope has secrets of her own, this elusive bachelor must decide…is she his biggest threat – or his promise of a happy ending?

KATALOGĀ

   Ieteikt Twitter   Ieteikt Facebook