NOZARU LITERATŪRAS JAUNUMI AUGUSTS II

Jaunākie izdevumi nozaru literatūrā

PSIHOLOĢIJA

 

Ilse Sanda. Aci pret aci ar kaunu

Zvaigzne ABC, 2023

 

Kauns ir viena no destruktīvākajām un dzīvi ierobežojošākajām emocijām! Kaunu mēdz jaukt ar vainas sajūtu. Taču vainīgi esam par kādu nodarījumu, bet kauna pārņemti – ja jūtamies kaut kādā ziņā nepareizi un nemīlami. Kauns ir reakcija uz iekšējo nedrošību un izkropļotu sevis uztveri. Kā rodas kauns? Kas atšķir kaunu no citām emocijām? Kāpēc dažkārt izjūtam intensīvu, situācijai neatbilstošu kaunu? Kādas pazīmes liecina, ka aiz kauna slēpjas dziļāki iekšēji pārdzīvojumi? Kā pārvarēt kaunu un iegūt pašpaļāvību? Šajā grāmatā iekļauti: praktizējošas psihoterapeites padomi, kas balstīti uz reālu cilvēku pieredzi; testi, ar kuru palīdzību noteikt kauna iespaidu savā dzīvē; vingrinājumi, lai atbrīvotos no kauna un rastu harmoniju.

KATALOGĀ

 

Bils Plotkins. Dvēseles iniciācijas ceļojums

Zvaigzne ABC, 2023

 

Dvēseles iniciācija ir būtisks garīgs piedzīvojums, kuru ļoti daudzi ir vai nu aizmirsuši, vai ko vēl nav atklājuši. Šajā grāmatā vizionārs un ekopsihologs Bils Plotkins detalizēti apraksta savu unikālo pieredzi, dodoties ceļojumā pie patiesā sevis – bez ego uzslāņojumiem. Katru šīs aizraujošās un reizumis bīstamās odisejas posmu autors papildina arī ar to cilvēku stāstiem, kuru pavadonis ir bijis viņš pats. Grāmatu caurvij Karla Gustava Junga “Sarkanās grāmatas” izpēte ar pilnīgi jaunu tās izpratni, ko sniegusi dvēseles ceļojumu pieredze.

KATALOGĀ

 

Marina Targakova. Ieskaties bērna pasaulē

Baltic IFAST, 2023

 

Marina Targakova – ārste, starptautiski zināma psiholoģe, ģimenes attiecību speciāliste, Humānās pedagoģijas akadēmijas goda profesore, Džona Feivorsa vārdā nosauktā “Praktisko Garīgo Tehnoloģiju” institūta direktore, daudzu grāmatu un semināru par pašattīstību, sevis izzināšanu, bērnu audzināšanu un attiecību veidošanu autore. Marina Targakova lielāko savas dzīves daļu veiksmīgi palīdz ģimenēm konfliktu risināšanā, attiecību stiprināšanā, bērnu audzināšanā, caur viedām un fundamentālām zināšanām. Viņa atrod atslēgas uz sirdi ikvienam, kas sapinies dzīves līkločos. Viņas praktiskie padomi, apbrīnojami personiskā pieeja kardināli maina tūkstošiem cilvēku dzīves. Šādu “recepšu” noslēpums slēpjas ne tikai zināšanās par psiholoģiju, bet arī izpratnē par garīgajām un morālajām vērtībām un harmonijas principā pašam ar sevi un apkārtējo pasauli. Viņa bieži tiek saukta par otro mammu, jo dāsni dalās ar savu sirds siltumu un zināšanām ar visu pasauli.

KATALOGĀ

 

Damī Šarfa. Arī senus ievainojumus var dziedēt. Kā bērnībā gūtie emocionālie ievainojumi nosaka mūsu dzīvi, un kā varam no tiem atbrīvoties

Ģimenes psiholoģijas centrs LĪNA, 2023

 

Šī grāmata ir domāta ikvienam, kam šķiet, ka viņš nav “pareizs” tāds, kāds viņš ir. Neizskaidrojama vainas izjūta, grūtības nosaukt savas vajadzības, nespēja novilkt robežas vai sajust savu ķermeni – to visu var izraisīt psiholoģiskas traumas pirmajos dzīves gados. Dažreiz cēlonis ir kāds traumējošs notikums, bet biežāk – augšana bez drošas piesaistes un piederības izjūtas. Pieredzējusī traumu terapeite DAMĪ ŠARFA skaidro, kā atjaunot kontaktu ar sevi, izprast savu pieredzi, pamanīt jaunas iespējas un piedzīvot iekšējo stabilitāti un brīvību.

KATALOGĀ

DĀRZKOPĪBA

 

Mārīte Gailīte. Dārzs iesācējam. No būvbedres un nezālēm līdz skaistām sakņu, augļu un puķu dobēm

Latvijas Mediji, 2023

 

Grāmatā apkopoti ieteikumi un padomi tiem, kuri meklē atbildes uz jautājumiem, kā plānot un iekopt savu sakņu, augļu un puķu dārzu, ierīkot siltumnīcu, ko iesākt ar būvgružiem, kādas nezāles, augu slimības un kaitēkļi ir jāierobežo, lai īpašums būtu skaists un sakopts. Pamatīgi iztirzāta zemes ielabošanas tēma, kas nākotnē nosaka katra dārza augu izvēli un kopšanas nosacījumus. Grāmatā izmantoti materiāli arī no tematiskā žurnāla “Padoms Rokā” izdevumiem.

KATALOGĀ

FILOZOFIJA

 

Martins Heidegers. Pieci raksti par patiesību un “humānismu”

Biedrība “Intelekts”, 2023

 

Heidegera rakstu izlase būs interesanta ne tikai rūdītiem filozofijas adeptiem, bet arī eiropeiskās kultūras cilvēkiem vispār. Heidegers iztirzā ne tikai sarežģītas pārbīdes, kas gandrīz nemanāmi notiek pašā patiesības koncepta būtībā, bet runā arī par patiesības sakaru ar brīvību, izglītību un “paidagoģiju” (par seno grieķu paideia) un, galu galā, — par visas Vakarzemes vēstures likteni, kāds tas rādās tā dēvētās “esamības aizmirstības” un “dzimtenes zuduma” pakrēslī.

KATALOGĀ

VĒSTURE

 

Aivars Stranga. Latvijas ebreji revolūciju un Neatkarības kara laikā. 1917-1920

LU Akadēmiskais apgāds, 2023

 

“Ar šo monogrāfiju lasītāja rīcībā autors ir nodevis detalizētas jaunas zināšanas, atklājis interesantus, aizraujošus, līdz šim nezināmus notikumus, personības un stāstus. Faktoloģiski blīvo zinātnisko interpretāciju par Latvijas ebreju politisko vēsturi Latvijas valsts tapšanai nozīmīgajā posmā Aivars Stranga ir balstījis rūpīgi veiktā vēstures avotu analīzē, iztirzājot gan latviešu un krievu periodiku, gan publicētos dokumentus un vēstures literatūru”, saka Ineta Lipša.

KATALOGĀ

 

Vara un sabiedrība Latvijā (1945‒1983)

LU Akadēmiskais apgāds, 2023

 

Avotu krājums paredzēts Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes studentiem kā mācību līdzeklis, apgūstot dažādus Padomju Latvijas vēstures procesus un attiecīgā laika avotus. Krājuma pirmajā daļā parādīta varas iestāžu darbība, tajā pārsvarā iekļauti institucionāli, valsts varas iestāžu radīti dokumenti. Otrajā daļā apkopoti dokumenti, kuri parāda procesus sabiedrībā, iedzīvotāju ikdienas problēmas un dažādu notikumu interpretācijas atmiņās un vēstulēs.

KATALOGĀ

TIESĪBAS

 

Saeimas kārtības ruļļa 100. jubilejas izdevums

Latvijas Republikas Saeima, 2023

 

Līdzīgi kā mūsu sabiedrība ir mainījies gan likumdošanas process, gan tam līdzi ir mainījies Saeimas kārtības rullis. Var droši paredzēt, ka izmaiņas notiks arī turpmāk. Taču skaidrs, ka tas vienmēr pildīs savu galveno funkciju, nodrošinot likumdošanas procesa kārtību un skaidrību, ļaujot deputātiem demokrātiskā un sabiedrībai saprotamā, caurskatāmā veidā īstenot pašu galveno – vēlētāju gribu.

KATALOGĀ

 

Latvijas Republikas Saeima. Latvijas Republikas Satversme. Saeimas kārtības rullis

Saeimas administrācija, 2022

 

KATALOGĀ

MINISTRIJAS

 

Gunta Gaidamaviča, Jānis Dripe. Kultūras ministrijai – 70. Kultūras ministrijas ēkai – 150

Latvijas Republikas Kultūras ministrija, 2023

 

Šis izdevums pretendē būt pirmais, kurā sniegts ieskats kultūrpolitikas vēsturē kopš 1919. gada 23. jūlija – brīža, kad pirmās brīvvalsts laikā Izglītības un zinātnes ministrijas paspārnē tika izveidots Mākslas un kultūras departaments. Grāmatas autori aplūkojuši kultūras dzīvi padomju okupācijas laikā, Atmodas periodā, kā arī šobrīd. Par būtiskākajām atziņām intervēti 13 kultūras ministri, kā arī caurlūkoti Kultūras ministrijas ēkas vēstures nospiedumi 150 gados.

KATALOGĀ

KINO

 

Donalds Spoto. Odrija Hepbērna. Apburošā

Latvijas Mediji, 2023

 

Odrijas Hepbērnas vārds neprasa skaidrojumu. Viņa ir viena no 20. gadsimta populārākajām aktrisēm, kas pasaulei zināma kā elegances un stila ikona. Viņas filmas “Romas brīvdienas”, “Brokastis Tifānijā”, “Sabrina” un citas ir leģendāras un vairāku skatītāju paaudžu iemīļotas. Savas neparastās dzīves laikā Odrija spējusi skart sirdis visā pasaulē un Donalda Spoto biogrāfija liek vēlreiz iemīlēties šajā apburošajā aktrisē, atklājot daudz satraucošu detaļu ne tikai par viņas karjeru, bet arī privāto dzīvi.

KATALOGĀ

VALODNIECĪBA

 

Latviešu valodas gramatika. Pamatlīmenis A2

Latviešu valodas aģentūra, 2023

 

Mācību līdzekļa mērķauditorija ir ne tikai pieaugušie valodas apguvēji ar angļu valodu kā starpniekvalodu, bet arī visi tie, kas latviešu valodu apgūst bez starpniekvalodas vai ar citas starpniekvalodas palīdzību. Mācību līdzeklis veidots saskaņā ar valodas prasmes pamatlīmeņa A2 gramatikas aprakstu. Valodas apguvējam noderīgas ir arī pievienotās gramatikas pārskata tabulas, uzdevumos izmantotās leksikas vārdnīca, uzdevumu atbildes un citi pielikumi.

KATALOGĀ

 

Українсько-латиський розмовник = Ukraiņu-latviešu sarunvārdnīca

Zvaigzne ABC, 2023

 

Vēlies iemācīties dažas sadzīvē nepieciešamas frāzes ukraiņu valodā, palīdzēt ukraiņu draugiem vai kolēģiem apgūt latviešu valodu? Mazā, praktiskā “Ukraiņu-latviešu sarunvārdnīca” lieliski noderēs gan mācībās, gan savstarpējā saskarsmē. Tā ir tematiski sakārtota, neliela formāta, un to būs ērti gan ievietot somā, gan turēt uz galda darbā vai skolā. Ar šīs vārdnīcas palīdzību iespējams sazināties latviešu vai ukraiņu valodā dažādās ikdienas situācijās: pastāstīt par sevi, pajautāt ceļu, iepirkties, neapmulst viesnīcā vai restorānā, nepieciešamības gadījumā droši doties pie ārsta vai iegriezties frizētavā, aptiekā, bankā utt. Vārdnīcas sākumā sniegts latviešu valodas izrunas atšifrējums, kurā latviešu valodas skaņas pielīdzinātas atbilstošām skaņām ukraiņu valodā, lai palīdzētu lietotājam labāk apgūt izrunu. 

KATALOGĀ

SĒNES

 

Sēņotāja rokasgrāmata

Latvijas Mediji, 2023

 

Sēņošana Latvijā ir ieausta mūsu dzīvesziņā kā pastāvīga nodarbe, kas katru sēņu gadu sociālajā vidē izvēršas par īstiem svētkiem! Ja iestājies ražens sēņu laiks, tad gar ceļu malām garās rindās stāv sēņot gribošu cilvēku auto – vien nedaudz mazāk kā gar dažas Rīgas centra ielas malu… Kaut arī reizēm iestāstām sev, ka nav nozīmes tam, cik sēņu ir grozā, jo sēnes savā noslēpumainajā esībā ir arī apetītelīgi skaistas, tomēr ir bezgala iepriecinoši, ja pastaiga mežā vainagojas ar pilnu grozu gardu sēņu tūlītējai apēšanai un ziemas krājumiem. Grāmatā atradīsiet gan padomus sēņotāja ērtībām mežā, gan sēņu bildes un aprakstus, gan arī receptes un pagatavošanas ieteikumus.

KATALOGĀ

MĀKSLA

 

Edīte Pauls-Vīgnere. Ak, sievietes! Teatrālās tekstilijas

Izglītības un kultūras atbalsta biedrība “Balta”, 2023

 

Albums iepazīstina ar tekstilmākslinieces E. Pauls-Vīgneres autortehnikā radītajiem darbiem : “Teatrālās tekstilijas” un “Senās mežģīnes”. Māksliniece savus filigrānos darbus veltījusi ievērojamām, talantīgām sievietēm.

KATALOGĀ

 

Pavlīna Kourkova. Ziedu dvēsele

Jāņa Rozes apgāds, 2023

 

“Zeme smaida ar ziediem”- tā teicis dzejnieks, esejists un filozofs Ralfs Voldo Emersons. Pasaulē atzītā botānisko ilustrāciju autore Pavlīna Kourkova atspoguļo šo atziņu savās gleznās. Dabā smēlusies iedvesmu, viņa iemūžina ziedu skaistumu uz papīra – izmantojot smalku akvareļtehniku un košas, dzīvīgas krāsas. Nav brīnums, ka Pavlīnas Kourkovas darbi gūst gan mākslas cienītāju, gan dabas draugu un puķkopju ievērību. Viņa glezno ar kaisli un mīlestību. Mākslinieces talants nav palicis nepamanīts. 

KATALOGĀ

   Ieteikt Twitter   Ieteikt Facebook