BĒRNU LITERATŪRAS JAUNUMI, AUGUSTS II

Bērnu literatūras jaunumi

BĒRNU DAIĻLITERATŪRA

 

Aleksandrs Rozēns. Ar lidvērpeli uz Mēnesi

Zvaigzne ABC, 2023

 

Pelēns Puteklītis un viņa draugs lācis Sīpols, padzirdējuši, ka jaunais pāris tūlīt pēc kāzām dodas medusmēnesī, nolemj, ka arī viņiem jānonāk uz Mēness, kur acīmredzot ir ļoti daudz medus… Taču kā lai tur nokļūst? Varbūt aizlidot? Un draugi dodas ceļā ar… lidvērpeli. (Pačukstēšu, vērpele ir muca, tātad lidojoša muca.)

KATALOGĀ

 

Māra Zālīte. Tango un Tūtiņa sēnēs

Liels un mazs, 2023

 

Tango un Tūtiņa ir divi bērni, tikai ar četrām kājām. Nemierīgie un zinātkārie sunīši izdomā labu attaisnojumu, kāpēc viņi drīkstētu vieni paši doties uz mežu, kamēr krustmātes nav mājās: sēņošana nebūs nekāda aizliegtā klaiņošana, turklāt viņi grib sameklēt tieši suņu sēnes, kuras vēl nekad nav redzējuši. Mežā gan grāmatas varoņiem, gan lasītājiem atklājas daudz noslēpumu. Satiktās sēnes ļauj bērniem saprast sarežģīto sēņu pasaules uzbūvi, kas aptver visu pasauli, izplatīšanos, dažādās īpašības, attiecības ar citiem meža iemītniekiem un arī ar cilvēkiem. Sunīšu bērnišķīgie jautājumi, pārsteigumi un sēnēm dotie spilgtie raksturi ļaus bērniem viegli sekot stāstam un iegūt arī daudz jaunu zināšanu. Grāmatai raksturīga asprātība, labsirdīga intonācija un skaidra, izteiksmīga stāstījuma forma.

KATALOGĀ

 

Rūta Reinika-Preisa, Lauris Reiniks. Ričijs Rū rīko koncertu 2

MicRec, 2023

 

“Ričijs Rū rīko koncertu 2″ ir jauna, krāsaina un interaktīva dzejoļu un krāsojamā grāmata, kas papildināta ar 13 dziesmu un to instrumentālo pavadījumu albumu. Grāmatas katra lappuse ir papildināta ar QR kodu, kuru noskenējot dzejolis “atdzīvojas”, ļaujot ielūkoties un noklausīties lācēna Ričija Rū piedzīvojumus īpaši sagatavotās dzejoļu videoversijās kanālā YouTube. Grāmatā ir iekļautas arī krāsojamās lapas un kompaktdisks ar dziesmām un to pavadījumiem.

KATALOGĀ

 

Katerina Mihaļicina. Kas aug parkā

Baltais valis, 2023

 

Grāmata par svarīgām lietām: par izaugsmi un sevis atrašanu, par līdzībām un atšķirībām, kā arī par to, cik svarīgi ir, lai tev blakus būtu kāds mazliet līdzīgs tev. Reizē tas ir ekoizglītojošs stāsts par kokiem mums apkārt, kuriem ejam garām, bet ne vienmēr zinām, kas tie ir. Tāpēc grāmata noderēs ikvienam mazajam lasītājam, kurš vēlas uzzināt parka vai dārza koku nosaukumus, iemācīties tos atpazīt. Ilustrācijas palīdzēs saprast, kā tie izskatās, kāda ir miza, sēklas, lapas un ziedi.

KATALOGĀ

 

Dilla-la-linng! Bum! Binga skanīgā diena

Zvaigzne ABC, 2023

 

Visiem kopā muzicēt… Bingam tas patīk! Bings kopā ar draugiem šodien grib pamuzicēt, tāpēc Amma atnes lielo mūzikas instrumentu kasti. Trikš! Dill-la-linng! Bum! Katram tiek iedots mūzikas instruments, ko spēlēt. Bet vai viņi pratīs ar tiem dalīties?

KATALOGĀ

 

Pasaku zemē

Story House Egmont, 2022

 

Pasakas paaudžu paaudzēs ir valdzinājušas gan bērnus, gan pieaugušos. Šajā krājumā iecienītos stāstus atdzīvina brīnišķīgas Renē Klokas ilustrācijas.

KATALOGĀ

 

Evita Nihnidoviča. Pirts pasakas bērniem

McĀbols, 2023

 

Grāmata aicina mazos lasītājus iegrimt pasaku pasaulē, kas ir citādāka, nekā parasti – katra no 6 pasakām piedāvā ne tikai burvīgu stāstu, bet arī noskaņojumu un notikumu, kas saistīts ar pirtiņu. Pasakas atklāj bērniem, ka prdfhrirts nav tikai ēka ar baseinu un saunām, bet gan gadu tūkstošiem kopta tradīcija, kurai ir savi noslēpumi, rituāli un maģiskā burvestību pasaule.

KATALOGĀ

 

Darja Žeļeznova. Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Zvaigzne ABC, 2023

 

Reiz dzīvoja sandalīte Kreisiņa. Un, kā jau visām sandalītēm, kurpēm un citiem apaviem, viņai bija māsiņa Labiņa. Taču reiz gadījās, ka Kreisiņa palika uz ielas gluži viena. Tai garām steidzās sporta apavi un cēli gāja lietišķas kurpes, bet neviens nevēlējās mazajai sandalītei palīdzēt. Vai Kreisiņai izdosies nokļūt mājās? Vai nopietnie un mazliet biedējošie policista zābaki viņai palīdzēs? Pieci intriģējoši stāsti par sandalīti Kreisiņu un viņas māsiņu Labiņu, kuri vēsta arī par īstu draudzību, māca laipnību, pieklājību un drosmi.

KATALOGĀ

 

Gusts Ābele. Pasaulē mīļākais klusums

Jāņa Rozes apgāds, 2023

 

Kad Svena klasesbiedrs Karls ar ģimeni pārceļas uz dzīvi ārzemēs, abi ātri vien kļūst par labākajiem draugiem, tomēr centieni fizisko nošķirtību pārvērst emocionālā tuvībā izplēn klusumā, un jaunus cilvēkus nekas nemoka vairāk kā klusuma skaņa. “Galvenais šajā romānā ir pat ne varonis, bet viņa ilūzijas. Agrā jaunībā tās ir krietni svarīgākas par pašu dzīvi. Protams, neizbēgami seko attapšanās ilūziju gruvešos un izmisums par pasaules gala sākumu. Bet kā citādi? Katrs spēs identificēties ar šo gandrīz pašizdomāto pirmās mīlestības trakumu. Vai mīlēt kādu, ko esi izdomājis savā galvā, nozīmē mīlēt tikai pašam sevi? Vai viņā vilties nozīmē vilties sevī? Visā pasaulē? Gusta Ābeles grāmata līdzinās viena cilvēka iemīlēšanās izmisuma izrādei, kam nepārprotami vajag skatītājus, un esmu pārliecināta, ka tādi būs. Jaunībai nav gana ne ar dzīvi, ne ilūzijām, tai jāplūst pāri malām, jāaplipina ar maksimālismu, bohēmiski un egocentriski jākūleņo pretim īstiem notikumiem tik skaļi, ka iekliedzas pat klusums. Es sadzirdēju.” Inga Pizāne, dzejniece

KATALOGĀ

 

Arturs Balts. Policistu pasakas

Ezerrozes grāmatas, 2023

 

Interesanti, jautri un pamācoši stāstiņi par dažādām dzīves situācijām dažādu zvēru dzīvē, kur par savārītiem nedarbiem nākas saņemt arī sodu un pārdomāt savas izdarības.

KATALOGĀ

 

Rizin. Solu Juno Ori Misija II

SIA “ZSC”, 2023

 

Grāmatas „Solu, Juno, Ori misija” 2. daļa veltīta ikvienam sapņotājam, īpaši bērniem, kuri nesen ieradušies no tālas tālienes un, saskaroties ar Zemes dzīves skarbo ikdienu, reizēm jūtas apjukuši. Mūsos katrā mājo bērns, kuru sadzirdēt, sajust mūsdienās ir liela māka. Grāmata rada dvēseles māju izjūtu, lai, iegrimstot ikdienišķajā dzīves ritējumā, mēs neaizmirstu, ka esam nākuši no augstākām sfērām un tās mums joprojām ir sasniedzamas. Atceļotājas no tāltālā Visuma – Solu, Juno, Ori – mums atgādina, ka, uzturot saikni ar savu Dvēseli un Garu, arī ikdienā iespējams radīt brīnumus. Apziņai paceļoties arvien augstākās vibrācijās, mums paveras citas spējas un iespējas: sapņot, sazināties telepātiski, teleportēties, levitēt, radīt, kā arī interesantā, humoristiskā un iedvesmojošā veidā izzināt pasauli un sevi, meklēt savu īsteno izcelsmi.

KATALOGĀ

 

Mārtiņš Baštiks. Lielais brālis

Sava grāmata, 2023

 

Grāmata satur īsus stāstus par diviem brāļiem – Mārtiņu un Miku. Būdams vecākais brālis, Miks vienmēr parūpējās par savu mazo brāli Mārtiņu. Neatkarīgi no tā, kas notika, Miks vienmēr bija klāt, lai palīdzētu. Dažreiz viss, kas mums nepieciešams, ir tikai neliels atgādinājums par to, cik svarīgi ir būt mīļam un jaukam pret citiem. Lai šie stāsti iedrošina arī tevi būt par labāku brāli, māsu vai draugu kādam, kuru tu ļoti mīli.

KATALOGĀ

BĒRNU NOZARU LITERATŪRA

 

Džonijs Diranders. Auto. Lasi un brauc! 

Zvaigzne ABC, 2023

 

Šajā neparastajā grāmatā ar slīdņiem tu iepazīsi četras automašīnas. Tu varēsi braukt ar katru auto pa grāmatā izveidotajiem ceļiem.

KATALOGĀ

 

Lina Ļubertaite. Kika Mika. Dārza detektīvs

Zvaigzne ABC, 2023

 

Dažas krāsainas pupas, kas brīnumainā kārtā pazudušas no Kikas Mikas kabatas, ir aizsākušas īstu dārza detektīvu. Dārza gudriniece Dzeltenā ķerra uzaicināja Kiku Miku meklēt pazudušās pupas un kopā izpētīt augu pasauli. Piebāzušas degunus dobei, abas skaidro, kā uzdīgst sēklas un izaug dārzeņi. Kas dzīvo augsnē un palīdz augiem, un kas tiem traucē? Kāpēc puķes smaržo, un kā izaudzēt laimīgus garšaugus? Kamēr viņas pēta augsni, pūš pieneņu pūkas un mēra dīgstu garumu, nesnauž arī kaķis Pirāts, bet vairāk par to, ko viņš dara dārzā, uzzināsiet, ieskatoties grāmatā.

KATALOGĀ

 

Raimunds Frejs. Kā dzīvē. Dinozauri

Zvaigzne ABC, 2023

 

Nonākt vienam pret vienu ar tiranozauru? Ieskatīties acīs triceratopsam? Neiespējami! Tie taču izmira jau pirms 66 miljoniem gadu. Tomēr šajā grāmatā jūs sastapsieties. Pavisam tuvu un cieši. Smalki izstrādātajās ilustrācijās ir redzami 15 dinozauri un atsevišķas to daļas – tik lielas, kādas tās reiz bija. Kā dzīvē!

KATALOGĀ

 

Brīnumaini dzīvnieki

Story House Egmont, 2023

 

Neparastā dzīvnieku pasaule vienmēr ir aizrāvusi un ieinteresējusi daudzus no mums. Šajā grāmatā apkopots ļoti daudz informācijas par dažādām dzīvajām radībām, kas sastopamas gan uz sauszemes, gan gaisā un ūdenī. Lai patīkams, pārsteigumiem un atklāsmēm bagāts ceļojums brīnumainajā dzīvnieku pasaulē!

KATALOGĀ

 

Štepānka Sekaninova, Martins Urbāneks. Ikdienišķo lietu neparastā vēsture

Story House Egmont, 2023

 

Kā cilvēki dzīvoja, kad vēl nebija izgudrota vannasistaba? Vai mūsu senčiem bija tapetes? Kā aizvēsturē mazgāja veļu, un kad sāka gatavot ēdienu uz īstas plīts? Ja vēlies uzzināt atbildes uz šiem jautājumiem un ieskatīties ikdienišķo lietu noslēpumainajā vēsturē, atšķir šo grāmatu un dodies brīnumainā ceļojumā cauri laikiem!

KATALOGĀ

 

Lara Braiena. Jautājumi un atbildes par naudu

Zvaigzne ABC, 2023

 

Tevi gaida praktiski padomi un interesanti fakti. Atver lodziņus un uzzināsi, kā darbojas nauda, kas ir labs piedāvājums, kas ne… un cik maksā lidojums kosmosā.

KATALOGĀ

 

Clive Gifford. Pirmā dinozauru grāmata

Story House Egmont, 2023

 

Vai esi gatavs satikt dinozaurus? Ik lappusē ir daudz pārsteidzošu faktu un ilustrāciju. Krāsainais plakāts iepazīstina ar ērmīgiem un brīnumainiem dinozauriem, kādi reiz mājojuši uz Zemes.

KATALOGĀ

 

Šauntija Feldhana, Liza A. Raisa. Tikai jaunām sievietēm

Sauleja, 2023

 

Kāpēc puiši ir tik dīvaini? Atšķetiniet šo noslēpumu! Zinātniska aptauja un neformālas intervijas sniegs jums pilnīgi jaunu ieskatu pusaugu puišu prātos. Grāmatā iekļauti 15-20 gadu vecu puišu komentāri un piemēri no dzīves.

KATALOGĀ

 

Kristīne Jacino. Kur rodas saldējums?

Zvaigzne ABC, 2023

 

Sērijas “Profesore Jacino” grāmatā “Kur rodas saldējums?” izstāstīts un parādīts, kā no piena top saldais gardums. Lasītājs atklās, kādas izejvielas nepieciešamas saldējuma tapšanai, kā panākt, lai šīs izejvielas “sadraudzētos” un lai saldējums izdotos vienmērīgs pēc konsistences un nepārvērstos nebaudāmā ledus klucī. Saistoši ir uzzināt, kā notiek saldējuma iepildīšana vafeļu konusos, nocietināšana, iepakošana, uzglabāšana un, galvenais, kā saldējuma ražošanas gaitā noder visjaunākās tehnoloģijas. Lasītāju apgaismos un izklaidēs profesore Jacino, runcis Bernards un saldējuma ražotnes eksperti.

KATALOGĀ

 

How to Draw Digital Manga and Anime

Southwater, 2020

 

Manga, the famous Japanese art form, has advanced into a cutting-edge drawing style that takes advantage of the latest digital technologies and innovations. Computer programs such as Adobe Photoshop and Corel Painter now allow manga artists to create digital artworks, as well as live-action animation in the style known as anime. 

KATALOGĀ

 

Marina Levina. Stories of the Old Town or the Completely True History of Old Riga

Marina Rebeka, 2023

 

“Vecpilsētas stāsti” ir asprātīgs ekskurss Rīgas vēsturē. To jo īpaši vērtīgu padara autores dabiskais humors, plašās zināšanas un pieredze, jo arhitekte Marina Levina ir ilggadēja kultūras mantojuma pētniece. Lasītājs var izsekot patiesiem notikumiem Rīgas vēsturē, taču leģendas par notikumiem Vecpilsētā var lasīt arī kā skaistu, daudzviet romantisku pasaku. Grāmata ir labs ceļabiedrs, jo tajā ir arī karte, dodoties ekskursijā – izstaigājot un apskatot aprakstītās Vecrīgas ielas un namus.

KATALOGĀ

BĒRNU DAIĻLITERATŪRA ANGĻU VALODĀ

 

John Green. Paper Towns

Bloomsbury, 2013

 

Quentin Jacobsen has always loved Margo Roth Spiegelman, for Margo (and her adventures) are the stuff of legend at their high school. So when she one day climbs through his window and summons him on an all-night road trip of revenge he cannot help but follow. But the next day Margo doesn’t come to school and a week later she is still missing. Q soon learns that there are clues in her disappearance . . . and they are for him. But as he gets deeper into the mystery – culminating in another awesome road trip across America – he becomes less sure of who and what he is looking for. Masterfully written by John Green, this is a thoughtful, insightful and hilarious coming-of-age story.

KATALOGĀ

 

Eva Amores, Matt Cosgroven. Worst Week Ever! Tuesday

Simon & Schuster, 2023

 

Have YOU ever had a bad week? The hilarious new series taking the world by storm. His cat has been abducted by aliens, his dad is dating his new head teacher, and he’s unexpectedly gone viral online in the most embarrassing way. Justin Chase is having the WORST WEEK EVER! At least his new-found inter-fame (or inter-shame) won’t stand in the way of getting the perfect school photo, right? Maybe not… As the school’s Super Science Spectacular is destined to blow up into a hair-raising, teeth-shattering disaster of epic proportions! He barely made it through Monday, but now it’s… Tuesday! The second book in the hilarious new seven-part highly-illustrated series for fans of the globally bestselling Treehouse series.

KATALOGĀ

 

James Patterson and Chris Tebbetts. Middle School. Dog’s Best Friend

Young Arrow, 2017

 

It’s a dog-eat-dog world, and Rafe Khatchadorian is just trying to live in it. Life in middle school is finally starting to seem bearable-until Rafe spots his grandmother standing on the free-meal line at the local soup kitchen. In order to help bring in more money, Rafe concocts a brilliant plan: a dog-walking business that soon turns into a huge money-making neighborhood empire. He’ll even have extra cash to buy his own WormHole Deluxe Multi-Platform GameBox! That is, until two terrible twins launch the Great Dog War by sabotaging Rafe’s flyers and stealing his customers. Plus, his bratty kid sister Georgia has skipped a grade, so now she’s in all of Rafe’s classes. Throw a kid a bone!

KATALOGĀ

 

A. R. Capetta. Stranger Things. Rebel Robin

Ember, 2021

 

High school is a monster, and it’s eating everyone Robin knows. Discover the backstory of the new Stranger Things fan favorite character, Robin, played by Maya Hawke! It’s the beginning of sophomore year, and Robin’s Odd Squad friends have decided: this time, they’re going to fit in. They couple up, they won’t stop talking about college and their future careers, and they’re obsessed with trying to act normal. Robin knows that game well–she’s been pretending for years, hoping nobody would notice the sarcastic polyglot French horn player with a bad perm in the back of the room. But there’s one aspect of her identity that she knows for sure doesn’t fit in with her carefully controlled image–something she’s only just now realizing: Robin likes girls. How exactly is she supposed to be her true self in teeny-tiny Hawkins, Indiana?

KATALOGĀ

 

Brenna Yovanoff. Stranger Things. Runaway Max

Ember, 2021

 

Fans went wild for this gripping, emotional addition to the Stranger Things’ universe after its successful launch! Fall into the never-before-told backstory of the beloved Dig Dug maven, Max Mayfield, written by New York Times bestselling author Brenna Yovanoff. Meet Max. She’s from California. She skateboards. Her family just dumped her in the middle of Indiana. And she’s really not ready to call Hawkins her new home. Whether she’s facing off against her bully brother, Billy, the new kids at school, or monsters abound, Max tackles life with sass and grit. This must-read novel based on the hit Netflix series Stranger Things explores Max’s past–with all the good and the bad it’s given her–in the lead up to the thrilling season that introduces our favorite new member of the gang.

KATALOGĀ

 

   Ieteikt Twitter   Ieteikt Facebook